Karel Zelenko: “Umivanje”, olje na platno

820,00

Karel Zelenko, Umivanje

Dodaj na seznam želja
Dodaj na seznam želja
Šifra: AL-14-1788 Kategorija: Oznaki: ,

Karel Zelenko (1925 -): "Umivanje", olje na platno, l. 1993, signirano in datirano, mere: 32 x 31,5cm, okvirjena (mere: 46,5 x 45,5 cm).

"Njegova miniaturistično precizna figuralna grafika temelji na pretanjeno stilizirani narativni risbi, s katero izrisuje prizore iz urbanega življenja s poudarkom na pripovedih. Z deli opozarja na probleme odtujenosti v današnjem času. Kompozicijsko pretehtane jedkanice prikazujejo svet kot slikovito prizorišče človeške komedije. V vrvežu ničevosti in samote se figure pogosto spreminjajo v herlekine (glave, poprsja na podstavkih), značilne tudi za njegovo slikarstvo. Njegova igriva in melanholična ali duhovita in poetična umetnost je prežeta s humanostjo in ponekod nevsiljivo angažirana."

Karel Zelenko (1925), slikar, grafik, keramik in ilustrator, je leta 1949 diplomiral na oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Borisu Kalinu. Leta 1951 je končal specialko za grafiko pri prof. Božidarju Jakcu in študij nadaljeval na specialki za slikarstvo pri prof. Gabrielu Stupici. Pred vpisom na ALU v Ljubljani je nekaj časa obiskoval tudi Akademijo likovni umetnosti na Dunaju. Leta 1962 je dobil štipendijo Moša Pijadeja in z njo študijsko bival v Parizu.Zelenko je eden izmed najuglednejših pripadnikov ljubljanske grafične šole. Je umetnik izrazite individualnosti. Lahko pa bi ga označili kot figuralika in realista. Za njegova dela so značilne žareče, intenzivne kontrastne barve in prečiščena risba. Med leti 1963 in 1965 je bil predsednik Društva likovnih umetnikov v Ljubljani. Leta 1964 je za grafične stvaritve razstavljene 1963 v Mali galeriji v Ljubljani prejel nagrado Prešernovega sklada.

Povpraševanje

Karel Zelenko: “Umivanje”, olje na platno

Karel Zelenko: “Umivanje”, olje na platno

Varovanje podatkov in zasebnosti