Splošni pogoji poslovanja

Antikvitete Lipovec

Splošni pogoji poslovanja spletne trgovine Antikvitete Lipovec

Splošni pogoji spletne prodajalne so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), Splošno uredbo EU o varstvu podatkov ter Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1).

S spletno trgovino (v nadaljevanju tudi »spletna trgovina«) upravlja podjetje Antikvitete Lipovec trgovina na drobno, Tomaž Lipovec s.p., Titova cesta 2A, 2000 Maribor, matična številka: 5348135000, davčna številka: SI118331637, ki je tudi ponudnik storitev e-poslovanja (v nadaljevanju tudi prodajalec ali Antikvitete Lipovec).

Splošni pogoji poslovanja določajo delovanje spletne trgovine, pravice in obveznosti uporabnika in spletne trgovine ter urejajo poslovni odnos med spletno trgovino in kupcem.

Kupca zavezujejo splošni pogoji, ki so veljavni v trenutku nakupa (oddaje spletnega naročila). Uporabnik je ob oddaji naročila vsakič posebej opozorjen na splošne pogoje poslovanja in z oddajo naročila potrdi svojo seznanjenost z njimi.

Vrste uporabnikov:  Obiskovalec in uporabnik

Obiskovalec spletnega portala je vsaka oseba, ki obišče spletišče antika-lipovec.si, pa ni nujno registrirana kot uporabnik spletnega portala. Uporabnik spletnega portala je oseba, ki se je za uporabo spletišča registrirala na spletišču antika-lipovec.si in je pridobila uporabniško ime in geslo za uporabo spletišča.

Nakup artiklov v spletni trgovini je mogoč brez registracije in vpisa v spletno trgovino na www.antika-lipovec.si

Dostopnost informacij

Antikvitete Lipovec se zavezuje, da bo kupcu še preden ga zavezuje pogodba ali ponudba, zagotovil naslednje informacije:

 1. podatke o podjetju Antikvitete Lipovec (ime in sedež podjetja, matična številka),
 2. kontaktne podatke, ki uporabniku omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon),
 3. bistvene lastnosti artiklov,
 4. pogoje dostave artiklov (ter način, kraj in rok dostave),
 5. cene, ki morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano, ali že vsebujejo davke in stroške prevoza in druge dajatve, ter rok veljavnosti tega podatka,
 6. način plačila in dostave ali izpolnitve, ter rok veljavnosti tega podatka,
 7. časovno veljavnost ponudbe,
 8. rok, v katerem je možno odstopiti od pogodbe in pogoje za odstop (opis pravice do odstopa v skladu s 43.č ZVPot; v primerih, ko kupec v skladu s 43.č členom ZVPot nima pravice do odstopa, je o tem izrecno obveščen),
 9. pojasnilo postopka s pritožbo, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci.

Ponudba artiklov 

Zaradi narave poslovanja prek spleta se ponudba spletne trgovine podjetja Antikvitete Lipovec na spletnem mestu www.antika-lipovec.si ažurira.
Cene v spletni trgovini so prikazane kot Cene. Cene so cene, kot jih oblikuje Antikvitete Lipovec in ki veljajo za nakup prek spletne trgovine podjetja na www.antika-lipovec.si.

Naročilo

Kupoprodajna pogodba med Antikvitete Lipovec in kupcem je v spletni trgovini na spletni strani www.antika-lipovec.si sklenjena v trenutku, ko spletna trgovina podjetja Antikvitete Lipovec kupcu pošlje prvo elektronsko sporočilo o statusu njegovega naročila (z naslovom: Hvala za vaše naročilo). Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksirani in veljajo tako za Antikvitete Lipovec, kot za kupca.

Kupoprodajna pogodba (t.i. prvo elektronsko sporočilo o statusu naročila) je v elektronski obliki shranjena na strežniku podjetja Antikvitete Lipovec.

Načini plačila

Spletna trgovina omogoča naslednje načine plačila:

 • z gotovino (do 5.000 eur) ali s plačilno oziroma kreditno kartico (MasterCard, Visa, Maestro, Diners) ob fizičnem nakupu v prodajalni
 • z obročnim plačilom do 12 obrokov s kartico Diners Club – samo ob fizičnem nakupu v prodajalni, v vrednosti nad 2.000 eur
 • z obročnim plačilom, do 12 obrokov, z NLB plačilnimi karticami  (Karanta, Visa, Mastercard) – ob fizičnem nakupu v prodajalni, v vrednosti nad 600,00 eur
 • z nakazilom na transakcijski račun prodajalne SI56 0400 1005 0175 567  (Nova KBM)

Izdaja računa

Antikvitete Lipovec ob dostavi naročenih artiklov kupcu priloži tudi račun. Na računu sta razčlenjena cena in vsi stroški v zvezi z nakupom.
Kupec je dolžan preveriti pravilnost podatkov na izdanih računih. Kasnejših reklamacij ne upoštevamo.

Cene

Cena velja enako za vse uporabnike spletne trgovine podjetja Antikvitete Lipovec na spletnem mestu www.antika-lipovec.si. Vse cene vsebujejo DDV, razen če je izrecno napisano drugače.

Cene veljajo v trenutku oddaje naročila in nimajo v naprej določene veljavnosti. Cene veljajo v primeru plačila z zgoraj navedenimi načini plačila, pod zgoraj navedenimi pogoji.

Kljub izjemnim naporom, da bi zagotovili najbolj ažurne in točne podatke, se lahko zgodi, da je podatek o ceni napačen. V tem primeru, ali v primeru, da se cena artikla spremeni med obdelavo naročila, bo podjetje Antikvitete Lipovec kupcu omogočila odstop od nakupa.

Popusti, promocijske kode ipd. se praviloma ne seštevajo.

POSTOPEK OBVEŠČANJA O NAKUPU

 1. Vaše naročilo v spletni trgovini

Po oddaji naročila kupec prejme obvestilo po elektronski pošti, da je naročilo sprejeto. Antikvitete Lipovec naročilo pregleda, preveri dobavljivost naročenih artiklov in naročilo potrdi oziroma z razlogom zavrne. Antikvitete Lipovec lahko za preverjanje podatkov ali zaradi zagotavljanja točnosti dobave pokliče kupca na njegovo kontaktno telefonsko številko.

 1. Naročilo je odpremljeno / Naročilo je pripravljeno za prevzem

Spletna trgovina v dogovorjenem roku artikel pripravi, odpošlje oziroma pripravi za osebni prevzem in o tem po elektronski pošti in obvesti kupca. Antikvitete Lipovec v elektronski pošti pouči kupca tudi o politiki odstopa od pogodbe, kam se lahko obrne v primeru zamude pri dostavi in kam se lahko obrne v primeru pritožbe.

Pravica do odstopa kupca od pogodbe

Kupec  ima pravico, da v 14 dneh od prevzema artiklov prodajalcu sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Rok se začne šteti en dan po datumu prevzema artiklov.

Odstop od pogodbe kupca sporoči na e-naslov prodajalca: info@antika-lipovec.si

Potrošnik blaga ne sme uporabljati v primeru odstopa od nakupa. Kupec sme opraviti ogled in preizkus artiklov v obsegu, kot je to nujno potrebno za ugotovitev dejanskega stanja. Preizkušanje artikla, ki odstopa od navedenega, se šteje za uporabo artiklov, kar pomeni, da kupec s tem izgubi pravico do odstopa od pogodbe.

Za pravne osebe je potrebno ob odstopu navesti vzrok odstopa od nakupa.

Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek vračila blaga. Blago je potrebno vrniti prodajalcu najkasneje v roku 7 dni od oddanega sporočila o odstopu od nakupa.

Potrošnik mora blago vrniti prodajalcu nepoškodovano in v enakem stanju kot je bilo ob nakupu. Blago s poškodbami in pomanjkljivostmi podjetje Antikvitete Lipovec ne prevzema in v tem primeru odstop od pogodbe ni možen.

Potrošnik nima pravice do odstopa od nakupa v primeru, kadar je blago dostavil uslužbenec podjetja Antikvitete Lipovec ali zunanji izvajalec za dostavo,  kjer je potrošnik blago pregledal in podpisal prevzemni zapisnik, da se strinja z nakupom, da je blago brez pomanjkljivosti in da je prevzel blago na svojo odgovornost.

Kupec nima pravice do odstopa od pogodbe pri pogodbah, katerih predmet je artikel, ki je bil izdelan po natančnih navodilih kupca, ki je bilo prilagojeno njegovim osebnim potrebam.

Vračilo opravljenih vplačil bo izvedeno takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v roku 15 dni od prejema sporočila o odstopu od pogodbe. Zaradi zagotavljanja gotovosti, točnosti in pravočasnosti vračila ter zagotavljanja evidence o plačilih, se vračilo plačila kupcu izvede izključno z nakazilom na njegov transakcijski račun. Vračilo plačila v gotovini ni mogoče!

Dostava

 • Blago lahko ob nakupu in predhodnem dogovoru prevzamete v naši prodajalni v Mariboru.
 • Za dostavo pošiljk uporabljamo storitve Pošte Slovenije (po ceniku Pošte Slovenje), vendar si Antikvitete Lipovec pridržuje pravico izbrati drugo dostavno službo, če bo s tem naročilo lahko izpolnil bolj učinkovito.
 • Za vse nakupe v spletni trgovini Antikvitete Lipovec,  vam, v sodelovanju z zunanjim izvajalcem, nudimo prevoz blaga do vašega naslova.  Prav tako vam ob doplačilu omogočamo vnos naročenega blaga v stanovanje oz poslovni prostor. Rok za prevoz naročenega blaga do naslova je od 2 do 9 delovnih dni. Cenik prevoza in vnosa (ddv na storitve je 22 %):
 • Cena prevoza “MB”: 20,00 EUR
 • Cena prevoza “Okolica Maribora” (do 20 km): 30,00 eur
 • Cena prevoza “Ostala Slovenija”: 30,00 eur + 0,46 eur/dodaten km (nad 20 km)
 • Vnos predmeta – pomoč ene osebe: 15 eur/uro (za celoten čas dostave – tja in nazaj)
 • Vnos predmeta  – pomoč dveh oseb: 25 eur/uro (za celoten čas dostave – tja in nazaj)
 • Vsa naročila oddana v spletni trgovini Antikvitete Lipovec so pospremljena do naslova, ki ste ga oddali skupaj z vašim naročilom. Pri vnosu ste predhodno dolžni zagotoviti neovirano pot za vnos naročenega blaga v stanovanje ter poskrbeti za zaščito tal in ostale opreme v stanovanju. V kolikor je pot v stanovanje ovirana ali karakteristike objekta tega ne dovoljujejo (preozek vhod v objekt, ozko stopnišče, krožne stopnice), vam vnosa ne moremo zagotoviti.
 • Za več informacij glede dostave, pokličite na mtel.: 041 285 416.
 • Blago lahko preko logističnih ponudnikov dostavimo kamorkoli v tujino. V tem primeru se dostava obračuna za vsak primer in vsako državo posebej.

Pritožbe in spori

Antikvitete Lipovec spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov in se po vseh močeh trudi izpolnjevati svojo dolžnost zagotavljanja učinkovitega sistema obravnavanja pritožb.

V primeru težav se kupec s podajalcem lahko poveže telefonsko na telefonsko številko 02 2501803, 041 285 416 ali po elektronski pošti na  info@antika-lipovec.si. Pritožba se odda prek e-poštnega naslova info@antika-lipovec.si. Postopek obravnave pritožbe je zaupen.

Zavedamo se, da je bistvena značilnost potrošniških sporov nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in potrebnim časom ter stroški, ki nastanejo zaradi reševanja spora, kar je tudi glavna ovira, da kupec ne sproži spora pred sodiščem. Zato si prizadevamo po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno.

V primeru neuspeha pa bosta Antikvitete Lipovec in uporabnik oz. kupec morebitne spore reševala pred stvarno pristojnim sodiščem v Mariboru.