Ante Trstenjak / Lužičanka

Na zalogi

4.200,00

Ante Trstenjak  –  Lužičanka

Na zalogi

Dodaj na seznam želja
Dodaj na seznam želja

Ante Trstenjak (1894-1970), slikar in grafik: Lužičanka, olje na platno, okoli leta 1930, originalen okvir.
Na sliki je upodobljeno dekle v tradicionalnem prazničnem - plesnem oblačilu (Lužice). Dekle na sliki je Mina Witkojc (1893 - 1975), lužičkosrbska novinarka in pesnica. Mere: 60 x 70 cm (+ okvir 10 cm).

Ante Trstenjak (1894 – 1970) je bil uspešen slikar in grafik. Študiral je na akademijah na Dunaju, v Zagrebu in nato v Pragi, kjer je tudi diplomiral in tam živel in ustvarjal do leta 1950. V času študija je Ante Trstenjak v Pragi videl razstavo češkega slikarja Ludvika Kube na kateri so bili razstavljeni tudi motivi Lužičank v narodnih nošah. V Pragi je spremljal delovanje Društva prijateljev Lužiških Srbov in se z nekaterimi člani tudi prijateljsko povezal. Po krajšem bivanju v Parizu je leta 1928 obiskal Lužice (današnja Nemčija) z namenom dokumentiranja etnografske dediščine, predvsem bogatih in raznolikih narodnih noš, ki so jih v tistem času še nosile dekleta in žene. Na nekajmesečnem prvemu obisku je napravil veliko skic in osnutkov s pomočjo katerih je nato kasneje ustvarjal v ateljeju. Leta 1961, ko je bival v Mariboru, je na osnovi osnutkov ustvaril obsežen cikel z naslovom Lužičanke v tehniki monotipije. Čeprav ohranja dokumentarno izhodišče in zadržanost portretirank, pa cikel odlikuje velik format, široki zamahi čopiča in sproščena (ponekod prav virtuozna) poteza v obdelavi detajla, nakita in daperije. (opredelitev oblačila: muzeologinja Ilona Bierling iz Sorbskega muzeja v Budyšinu / Bautzenu) Žena je identificirana kot Mina Witkojc (1893 - 1975), sorbska novinarka in pesnica, ki je pisala v spodnje-sorbskem jeziku. Nosi tradicionalno praznično oblačilo Spodnje Lužice namenjeno za ples. Veliko izvezeno pokrivalo je iz občine Werben (Wjerbno). (opredelitev oblačila: muzeologinja Ilona Bierling iz Sorbskega muzeja v Budyšinu / Bautzenu). Vir: https://museums.eu/collection/object/27893/luzicanka-19-mina-witkojc?fbclid=IwAR036OSfkIW-HiPhLvR2S8DFA6lt2NykeqxXLaTKtp5N2gpAbfUwNRYe5VU

Fotografija razglednice; po sliki "Lužičanka" jer bila izdelana razglednica z naslovom: "Spreewälderin in Tanztracht (Niederlausitz)"

Dodatne informacije

Teža 12 kg

Povpraševanje

Ante Trstenjak / Lužičanka

Ante Trstenjak / Lužičanka

Varovanje podatkov in zasebnosti