Tudi mladi kupujejo starine za svoj dom

Antikvitete Lipovec

Tudi mladi kupujejo starine za svoj dom

Antikvitete Lipovec

Tudi mladi kupujejo starine za svoj dom (klikni)

Donosna naložba zaradi rasti cen

Prodaja starin je zaradi rastočega povpraševanja in cen perspektivnejša od restavratorstva. To zahteva veliko dela in časa, kar cenijo le redki.

 Tomaž Lipovec
Foto: Urban Štebljaj
Pred nakupom starinskega pohištva od starinarjev zahtevajte potrdilo o originalnosti želenega kosa, svetuje Tomaž Lipovec, starinar in restavrator iz mariborske Antikvitete Lipovec.

Mariborska Antikviteta Lipovec, specializirana za prodajo starinskega pohištva in predmetov uporabne umetnosti ter restavriranje, je poleg ljubljanske Antikvitete Novak, ki prodaja starine in umetnine, ena redkih starinarn s kakovostno ponudbo, pravi Tomaž Lipovec, lastnik najprej omenjene starinarne.

V tem poslu je od leta 1991, razmišlja pa o franšizni trgovini v Ljubljani ali na Obali. V Antikviteti Lipovec prodajajo starinsko pohištvo iz Avstroogrske, ki je višje kakovosti in višjega cenovnega razreda, kupujejo pa ga tudi na Hrvaškem in v Avstriji.

Največ zanimanja za pohištvo iz bidermajerja in secesije

Lipovec pravi, da rase povpraševanje po večjih in tudi dražjih kosih meščanskega starinskega pohištva, ki so kakovostno izdelani, večinoma v bližnjih kulturnih prestolnicah, kot je Dunaj.

Največje povpraševanje je po kakovostnem pohištvu dunajskega bidermajerja, ki sega v prvo polovico 19. stoletja. Zadnja leta je v tujini in tudi pri nas več zanimanja za secesijsko pohištvo, ki so ga v začetku 20. stoletja izdelovali v dunajskih delavnicah, njihovo delo pa je s čistimi linijami in vzorci močno vplivalo tudi na naše delavnice.

Kupci s čutom za estetiko in tradicijo

Naši kupci so navadno premožnejši, bolj izobraženi in s čutom za estetiko, pravi Tomaž Lipovec. Večina kupcev ima v povprečju okoli 50 let. V zadnjem času se za nakupe starinskega pohištva s pomočjo staršev odloča tudi veliko mladih.

Ljudje s starinskim meščanskim pohištvom opremljajo meščanska stanovanja in tudi moderne hiše. Zadnja leta je navada, da arhitekti v načrt notranje opreme vključijo tudi nekaj kosov starinskega pohištva, da po Lipovčevih besedah dajo prostoru pridih domačnosti, tradicije in družinske zgodovine.

Zadnjih deset let ljudje iz vse države Antikviteto Lipovec najdejo tudi na njenih spletnih strani, tako pa dobijo petino naročil. Večina kupi starinsko pohištvo, ker jim je všeč, nekateri pa tudi kot naložbo, saj špekulirajo, da bo vrednost zrasla.

Tomaž Lipovec pravi, da je v Sloveniji zelo malo starinarn s tako kakovostnim pohištvom in predmeti uporabne umetnosti, kot so ure, lestenci in drugi drobni predmeti, kot je njihovo. Primerljivo ponudbo ima na primer Antikviteta Novak v Ljubljani.

Restavriranje pohištva zaupajte izkušenim mojstrom

Po novem zakonu o kulturni dediščini, ki velja mesec dni, lahko le tisti, ki so opravili restavratorski izpit, posegajo v kulturno dediščino, kamor med drugim sodi 70 let in več staro pohištvo.

Ker restavratorsko delo pomeni od 30 do 80 odstotkov prodajne vrednosti, Tomaž Lipovec kupcem pred nakupom svetuje, naj se pozanimajo, kdo je restavriral pohištvo.

Pri nekorektno opravljenem delu se kujejo največji dobički, nestrokovni posegi, kot je pokanje lesa, se pokažejo šele čez leto, dve. Pred izbiro restavratorja se je dobro pozanimati o njegovih referencah, kakovostni pa so po Lipovčevi oceni štirje.

Vsako leto zrastejo cene za desetino

Cene starinskega pohištva rasejo povprečno za deset odstotkov na leto. Manjšim in bolj uporabnim kosom, kot so klubske mizice, cene še hitreje rasejo. Cena garderobnih omar se je v primerjavi s pisalnimi mizami in manjšimi omarami le malo povišala.

Starinsko pohištvo je dobra naložba, saj cene stalno rasejo, hkrati pa ima tako pohištvo še dekorativno in menjalno vrednost, še pravi Lipovec.

Cene: Pisalnik je v petih letih pridobil trikratno ceno

  • Tomaž Lipovec je pred leti restavriral sekreter – pisalnik empirskega sloga iz časa okoli leta 1800 in ga prodal kupcu, ki ga je selil v tujino. Pred petimi leti ga je vrnil Lipovcu, ta pa ga je znova prodal za okoli 20 tisoč evrov oziroma trikrat dražje kot prvič.
  • Starinski lestenec stane od 400 do dva tisoč evrov, cena pa je odvisna od starosti, izdelave in velikosti. Starinarji lestence očistijo in električno obnovijo, da so primerni za takojšnjo uporabo.
  • Zelo aktualne so tudi klubske mizice za dnevni prostor. Med njimi so najbolj popularne neobaročne mizice iz srede 19. stoletja. Za tako obnovljeno mizico z garancijo boste plačali okoli 850 evrov.
  • Večina se na starinsko pohištvo ne spozna, zato od starinarjev zahtevajte potrdilo o originalnosti kosa, ki ga nameravate kupiti.
  • Starinsko pohištvo za svoje poslovne prostore kupujejo tudi odvetniki, zdravniki, banke in druge finančne ustanove.

Petra Šubic, Finance, 1.4.2008 (Klikni za povezavo na članek)