Starinsko pohištvo v pisarni

Antikvitete Lipovec

Starinsko pohištvo v pisarni

Antikvitete Lipovec

Razvoj pisarniškega pohištva

a  Čeprav se je s splošno šolsko reformo cesarice Marije Terezije v letu 1774 pismenost prebivalstva do sredine 19. stoletja povečala s 3 % (v 18. stoletju) na 40 % (v letu 1830), je bila pismenost še vedno stvar izobražene elite. Temu primerno se do 18. stoletja (v obdobju renesanse in baroka) izdeluje pisarniško pohištvo v majhnem obsegu, v obliki pisalnih omar in pisalnih miz, ki so se uporabljale za pisanje dokumentov, prepisovanje in pisanje knjig.

Povpraševanje po pisarniškem pohištvu in proizvodnja sta se povečala v 19. stoletju, v času industrializacije, in z razvojem mest, ko se je v pisarnah zaposlovalo vse več ljudi. Poleg pisalne mize, ki je kot osrednji kos pohištva postavljena na sredino prostora, so v pisarni še knjižna omara, stoli in naslanjačiob salonski mizici, predalnik, stenska ali stoječa ura,…

Zakaj in za koga starinsko pisarniško pohištvo
Čeprav se oblikovanje pisarniškega pohištva nenehno razvija, občutiti je namreč skrb za dobro počutje uporabnikov, funkcionalnost, ergonomijo, modne trende,…nekateri še vedno prisegajo na dobro, staro in večno. Tudi samo posamezen žlahten kos pohištva vrne prostoru toplino in domačnost, ki ju v moderno opremljenem prostoru običajno pogrešamo.

Starinsko pohištvo je del premične kulturne dediščine in uporabne umetnosti in je obnovljeno tudi danes namenjeno uporabi, za katero je bilo izdelano. Pogoj njegove ponovne uporabnosti pa je strokovna obnova oz. restavriranje, s katerim bo tako pohištvo zasijalo v svoji prvotni podobi. Pomembno pravilo je, da pri restavriranju pohištva ni modro varčevati, saj nam lahko slabo restavriran kos pohištva uniči veselje, namesto da bi nam ga podaril.

Običajno se s takim pohištvom opremljajo pisarne odvetnikov, notarjev, direktorjev nepremičninskih agencij in finančnih ustanov, zato da pri svojih strankah vzbujajo vtis veljave, tradicije oz. zgodovinske preteklosti in uspešnosti podjetja (kakovostno izdelana pisalna miza je bila tudi včasih statusni simbol in je še danes).

Starinsko pohištvo je izredno dekorativno, delovni prostor napolni s pozitivno energijo, še pomembnejša pa je njegova funkcija naložbe. Vrednost starin s starostjo in redkostjo nenehno raste, zato lahko tako pohištvo tudi po desetih ali dvajsetih letih uporabe dobro prodamo ali pri trgovcu zamenjamo za drugo pohištvo, ki nam trenutno bolj ugaja.

Glede ergonomije oz. prilagojenosti starinskega pohištva človekovi konstituciji je treba poudariti, da so tudi v tistih časih dobri mizarji vedeli, na kakem stolu ali naslanjaču se dobro sedi. Zato so sedežne garniture iz sredine 19. stoletja tudi danes cenjene prav zaradi odlično oblikovanega hrbtnega naslonjala in klasičnega vzmetenja, kakršnega danes zaradi masovne proizvodnje ne dobimo več.

Kako opremiti pisarno v starem slogu
Običajno se pisarne v celoti opremljajo s starinskim pohištvom. Pomembno je, da se pohištvo slogovno navezuje. Slog pohištva določite predvsem na osnovi svojih želja in potreb (ali ste ljubitelj bolj bogatega rezbarjenega pohištva ali vam bolj ugaja preprosto bidermajersko pohištvo, katerega največji okras je skrbno izbran in skrojen furnir).

In kako se boste odločili za slog pohištva? Obiščite nekaj specializiranih trgovin, izberite prvi kos pohištva, morda pisalno mizo, ob kateri vam bo zaigralo srce, k njej pa slogovno uskladite še preostalo potrebno pohištvo: stol, dvokrilno ali trokrilno (izredno prostorno) knjižno omaro, udobno sedežno garnituro s salonsko mizico za stranke in poslovne partnerje, predalnik ali komodo, raztegljivo konferenčno mizo.

Ob tem pa, odvisno od velikosti prostora, pisarno dopolnite še z drugimi starinami in umetninami, ki prikažejo reprezentativnost vašega podjetja (npr. stenska ura, umetniška slika, dekorativna namizna ali stoječa svetilka, črnilnik, obtežilnik za papir,…), prostor naj osvetljuje bogat, medeninast lestenec.

Seveda pa ni nujno, da prostor opremite samo s starinskim pohištvom. Lepa in praktična je tudi kombinacija modernega in starega.

V sodobno opremljeni pisarni lahko stoji samo veličastna starinska pisalna miza ali salonska mizica s stoloma, ob starinsko konferenčno mizo lahko postavite starinske stole, oblečene v blago pestrih barvnih kombinacij.

Bistveno je, da se boste v tako ali drugače opremljeni pisarni pri svojem delu dobro počutili, da bo prostor funkcionalen in privlačen za vaše obiskovalce. Predvsem pa prostoru vdihnite dušo, kar bo dalo delovnemu mestu vaš oseben pečat in dovolj pozitivne energije, ki jo boste potrebovali vsako jutro, znova in znova,…

Tomaž Lipovec, Gradnja in oprema: Pisarne (oktober 2006) (klikni)