Danes kupec zahteva več …

Antikvitete Lipovec

Danes kupec zahteva več …

Antikvitete Lipovec

Intervju v prilogi Moj dom (časnik Dnevnik). Klikni!

Za osebje pohištvenih salonov v mariborski in murskosoboški regiji z okolico sta poleg strokovnosti značilni posebna ustrežljivost in prijaznost. Predstavnike treh salonov, Alu Pohištva Suny iz Ljutomera, Interdoma in Antikvitet Lipovec iz Maribora, smo povprašali o njihovi trenutni ponudbi in konkurenčnosti na trgu.

Danes kupec zahteva več

Po besedah Milene Lakič iz Interdoma njihova ponudba temelji na priznanih domačih in italijanskih proizvajalcih pohištva vseh slogov, od baroka in bidermajerja do klasike, s poudarkom na kakovosti in primerni ceni. Pohištvo uvrščajo v srednji in visoki cenovni razred. Na vprašanje, kateri pohištveni programi so pri njih najbolje prodajani, odgovarja: »V vseh dvajsetih letih prodaje pohištva v lastnem pohištvenem salonu je ob vsej ponudbi pohištva za opremo stanovanja, hiše ali pisarne najbolje prodajano masivno klasično in stilno pohištvo priznanih italijanskih proizvajalcev Novalinea in Selva ter slovenskega proizvajalca Stilles. Strankam ponujamo pohištvo, ki ga ne vidijo povsod, današnji kupec namreč zahteva nekaj več. Lahko si izbere pohištvo po meri, barvo lesa in tudi blaga.«

Od osebnih fotografij do kamnov Swarovski

Kar zadeva konkurenčnost z drugimi saloni v regiji, Milena Lakič pravi, da pri njih kupcu svetujejo tudi na domu, računalniško izrišejo postavitev pohištva v prostoru, v stanovanje ga pripeljejo brezplačno in tudi zmontirajo. Dodatne posebnosti v pohištveni ponudbi so omar(ic)e in postelje s stranico, poslikano s fotografijo naših najdražjih in drugih motivov, prefinjeno izdelane intarzije, predalniki in klubske mizice, površinsko obdelani z zlatimi lističi, pohištvo v srebrni barvi ali okrašeno z dragocenimi kamni Swarovski. Zaradi pestre ponudbe stavijo na kupce iz vse Slovenije in tudi čez mejo, posebno iz Avstrije. »Za nas kupec ni le kralj, ampak že poslovni partner,« zatrjuje Milena Lakič.

Dekorativna in trajna menjalna vrednost

Tomaž Lipovec iz salona Antikvitete Lipovec jedrnato razlaga, da v njihovi prodajalni ponujajo pohištvo in predmete uporabne umetnosti višjega in visokega cenovnega razreda: »Naše pohištvo ima poleg uporabne vrednosti tudi dekorativno in trajno menjalno vrednost. To pomeni, da njegova vrednost s časom raste.« Po njegovih besedah najbolje prodajajo kose pohištva, ki so uporabni, ne samo lepi za oko: »To so denimo pisalne mize, omarice, predalniki in salonske mize. Če govorimo o stilu oziroma slogu, gre za dunajski bidermajer, secesijo oziroma na splošno historizem.« Na vprašanje, kaj lahko kupec pri njih kupi takšnega, česar drugi konkurenčni saloni v regiji nimajo, odgovarja: »Že desetletje imamo daleč največji tržni delež v regiji, ker je naše pohištvo vrhunsko restavrirano, ker imamo le pri nas opravljen državni strokovni izpit iz restavratorstva, ker je vse naše pohištvo ocenjeno s strani sodnega cenilca in izvedenca za uporabno umetnost in ker imamo lepo urejene in ažurirane spletne strani …«

Vrtni ležalniki za vse leto

Predstavnica razstavno-prodajnega salona Novak E92 oziroma podjetja Alu pohištvo Suny Tatjana Novak pravi, da njihovo vrtno pohištvo, izdelki lastne proizvodnje, sodi v višji srednji cenovni razred. Najbolje gredo v prodajo aluminijasti ležalniki Sun Aurora z mehanizmom za naklon hrbta na plinsko vzmet: »Ležalniki so lahki, udobni in elegantni ter kot vse drugo vrtno pohištvo ne potrebujejo posebnega vzdrževanja in jih lahko pustite zunaj vse leto.« Poleg ležalnikov v njihovi ponudbi najdemo tudi drugo aluminijasto vrtno pohištvo, namenjeno opremi zunanjih teras hotelov, smučišč, restavracij, zunanjih in notranjih bazenov ter prostorov za počitek po savnanju. »Nekatere garniture so primerne tudi za jedilnice oziroma notranjost restavracij,« je prepričana Tatjana Novak, hkrati pa opozarja še na druge posebnosti njihovega prodajnega programa, ki jih ločujejo od konkurence: »Smo edini, kjer lahko kupec sam izbere barvno kombinacijo svoje garniture v okviru barv kolekcije, tako da lahko naroči povsem unikatno garnituro. V naši novi kolekciji Suny 2009 najdete tudi ležalnike in stole s povišanim sediščem, kar je zelo udobno in praktično predvsem za starejše ljudi, hkrati pa je to zadnji modni trend. Povišan stol z mrežico Aurora lahko uporabite kot jedilniški stol v moderni kuhinji s povišanim pultom, ki prehaja v kuhinjsko mizo. Nove so tudi kakovostne aluminijaste klopi, kjer lahko izbirate med polnili, aluminijastimi letvicami in najlonskimi mrežicami Batyline.

Če potegnemo črto, vsaj kar zadeva naše tokratne sogovornike, lahko trdimo, da je ponudba pohištvenih salonov v pomurski in podravski regiji zelo pestra, v njej pa imajo posebno mesto visokokakovostni izdelki, ki so namenjeni tudi najbolj zahtevnim kupcem, ljubiteljem brezčasno lepega in uporabnega pohištva.