Voščena nabožna figura: Jezus pod križem

Na zalogi

260,00

Slovenija sodi med dežele, ki od nekdaj dihajo s krščanstvom. Posebno pozornost si zato (poleg cerkvena arhitekture, njene kiparske in slikarske opreme, …) zasluži tudi množica liturgičnih in nabožnih predmetov (devocionalije), ki so se skozi stoletja razvili v zvezi z zasebno pobožnostjo. Gre za zelo raznovrstne predmete, izdelane iz najrazličnejših materialov in v najrazličnejših tehnikah, ki so jih ljudje nosili s seboj (svetinjice, podobice, moleke), na domačih stenah so imeli kropivčke, hišne oltarje, drobne tiske v okrašenih okvirčkih.
 
Posebno kategorijo so predstavljala nunska dela, drobne mojstrovine, izdelane iz voska, v izdelavo in krašenje katerih so bile vložene dolge ure truda.
 
Častilci (in izdelovalci) deteta Jezusa (najprej so bile lesene, zatem voščene figure, zaprte v steklenih skrinjicah ali omaricah) so na slovenskih tleh bili benediktinci, klarise (Škofja Loka, Ljubljana), dominikanke (Velesovo), karmeličanke, uršulinke (Škofja Loka); češčenje malega Jezuščka so uvedle tudi mnoge slovenske župnije.
 
Škofjeloške uršulinke so leta 1992 stiškemu muzeju izročile v varstvo voščene kipce malih Jezuščkov v lesenih zibelkah, povitih v pleničko, ter voščenih angelčkov. Izjemna zbirka štiridesetih manjših voščenih figur (18., 19., 20. stoletje) v Slovenskem verskem muzeju v Stični je največja tovrstna zbirka na Slovenskem.

Na zalogi

Dodaj na seznam želja
Dodaj na seznam želja
Šifra: AL-14-1172 Kategorija:

Voščena nabožna figura iz voska, iz začetka 19. stoletja, pod stekom (oblika zvona), na lesenem podstavku.

Mere: 13 x 32 cm.

Povpraševanje

Voščena nabožna figura: Jezus pod križem

Varovanje podatkov in zasebnosti