Stojan Batič / Favn (Pan, Satir) igra na panovo piščal

Na zalogi

1.650,00

Stojan Batič, Favn, bron

Na zalogi

Dodaj na seznam želja
Dodaj na seznam želja
Šifra: AL-14-1225 Kategorija: Oznake: , , ,

Stojan Batič (1925 - 2015): Favn (Pan, Satir) igra na panovo piščal, bron, signirano spredaj: BATIČ, podstavek iz črnega kamna. Mere: 25 x 9,5 x 11 (v) cm.

S. Batič, slovenski kipar, Prešernov nagrajenec; velja za enega najpomembnejših kiparjev 20. st. na Slovenskem. Njegov obsežen opus vključuje spomenike, fontane, javno plastiko, portrete, opremo ladij, malo plastiko, risbo, grafiko, ilustracijo in slikarska dela. Velja za izrazitega predstavnika figuralnega kiparstva. Njegov stil je močno vezan na vselej navzočo monumentalno spomeniško izraznost, ki jo je mojster svojsko stiliziral z razgibanostjo figure v prostoru. Obenem je v njegovem opusu izjemno razvejana pot poetične, včasih izrazito erotične male plastike. V tej prvini se je pogosto ukvarjal z lepoto mladih ženskih teles in ljubezenske igre. Več ciklusov iz zrelega obdobja je posvečenih antični in slovanski mitologiji.Več o umetniku: Stojan Batič.

Favn (Rimska mitologija) oz. Pan ali Satir (grška mitologija): božanstvo gora in gozdov, divjine, lova in pastoralne glasbe, hkrati pa tudi sopotnik nimfam.Povezujejo ga z rodovitnostjo in pomladnim letnim časom. Simbolizirali so veliko plodno moč živih bitij, tako rastlin kot živali. Ves čas so se premikali po deželi v želji potešiti svojo pohoto. Smrtniki so se jih bali zaradi njihove neobvladljive in razbrzdane narave.

 

 

Povpraševanje

Stojan Batič / Favn (Pan, Satir) igra na panovo piščal

Stojan Batič / Favn (Pan, Satir) igra na panovo piščal

Varovanje podatkov in zasebnosti