Slika na steklo, iz prve polovice 19. stoletja

Na zalogi

150,00

Na zalogi

Dodaj na seznam želja
Dodaj na seznam želja
Šifra: AL-14-1222 Kategorija: Oznaka:

Slika na steklo (staro, valjano steklo), v lesenem okvirju (original), s pobožnim motivom, iz prve polovice 19. stoletja. Mere: 32 x 24 cm.

Slike na steklo so izdelki ljudske likovne umetnosti, izdelane po posebnem postopku. Slikarska podlaga in obenem zaščita barvne plasti je šipa (ravno steklo). Vrstni red slikanja je obrnjen kot pri navadnem slikanju. Dejansko gre za slikanje na hrbtno stran šip.  Bile so barvit okras notranjščine kmečkega doma, ki so ga varovale svetniške osebe, nemalokrat z upodobljenim zavetnikom hišnega gospodarja ali gospodinje ter podobe zavetnikov v sili. Slike na steklo so se v slovenskih kmečkih domovih pojavile v prvi polovici 19. stoletja in se tam ohranile do začetka 20. stoletja.

Središče nekdanjih slovenskih kmečkih domov je bila ‘hiša’, večja soba s krušno pečjo, kjer se je številna družina mudila zlasti pozimi. V njej so opravljali najrazličnejša dela: od pletenja do mizarjenja. Ta ‘hiša’ je bila tudi neke vrste domača cerkev, njeno srce je bil ‘bogkov kot’ nad veliko družinsko mizo. V kotu je bilo razpelo (Križani se je v božičnem času umaknil jaslicam), na njegovi desni in levi pa so visele svete podobe (tusi slike na steklo).

 

Povpraševanje

Slika na steklo, iz prve polovice 19. stoletja

Slika na steklo, iz prve polovice 19. stoletja

Varovanje podatkov in zasebnosti