Akcija!

Anton Repnik / Ohcet, olje na juto

Na zalogi

950,00

Anton Repnik, Ohcet, olje na juto

Na zalogi

Dodaj na seznam želja
Dodaj na seznam želja

Anton Repnik: Ohcet, olje na juto, signirano, l. 1976, lepo uokvirjena. Mere z okvirjem: 63 x 76 cm.

A. Repnik (1935 - 2020) z Mute, je eden najbolj prepoznavnih slovenskih likovnih samorastnikov in značilen predstavnik slovenskega naivnega slikarstva, znan po motivih iz vsakdanjega življenja preprostih ljudi.

Repnik je bil eden redkih slovenskih samoukov, ki je bil član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU). Prvič je razstavljal leta 1963 v Celju na razstavi Slovenski samouki. Takrat je že izoblikoval svoj značilni slog. Ustvaril je pretresljivo podobo preprostega človeka z značilnim obraznim tipom, ki proporcionalno obvladuje celotno figuro in skupaj z močno predimenzioniranimi rokami in stopali daje vtis grotesknosti, navaja Koroški biografski leksikon. O Repnikovem življenju in delu je bil leta 1965 posnet film z naslovom Žareče oči.

Leta 2005 so Repniku ob njegovi 70-letnici pripravili razstavo v Galeriji ZDSLU. Ob njej so tedaj zapisali, da je Repnikovo slikarstvo pošteno in neposredno, a hkrati izjemno prepričljivo in sugestivno, na način naive, ki pa pri njem nikakor ni naivna: “Sporoča globoke življenjske resnice, plete zgodbo, epopejo o kmečkem stanu v njegovih številnih različicah in čustvenih stanjih, v širokem emocionalnem razponu in v menjajočih se razpoloženjih, povezanih z vsakodnevnim bitjem in žitjem.” (Koroške novice, marec 2020).

Povpraševanje

Anton Repnik / Ohcet, olje na juto

Anton Repnik / Ohcet, olje na juto

Varovanje podatkov in zasebnosti