Josip Generalić: “Zora nad mojo vasjo”

Na zalogi

290,00

Na zalogi

Dodaj na seznam želja
Dodaj na seznam želja
Šifra: AL-14-1787 Kategorija:

Josip Generalič (1936 - 2004): "Zora nad mojo vasjo", olje na steklo, l. 1993, signirano in datirano, s potrdilom o avtentičnosti na hrbtni strani slike, lepo uokvirjena. Mere z okvirjem: 32,5 x 35 cm (okvir 9,5 cm).

Naivec Josip Generali se je rodil leta 1936 v Hlebinah. Slikal je od leta 1950, najprej pod vplivom očeta Ivana in Hlebinske šole, od 60-ih let naprej pa so v njegove kompozicije vdirali dekorativni elementi in nadrealizem. Josip Generalič je končal učiteljišče v Križevcih in nato diplomiral na višji pedagoški šoli.

Po letu 1973 je gradil lastni slog, naslonjen na ekspresivnost in fantazmagoričnost. Od leta 1977, v tim. črni fazi, je s svojevrstnim verizmom slikal svet na robu katastrofe. Generalič je avtor številnih grafičnih map, delal pa je tudi scenografije in predloge za tapiserije. Pripravil je več kot sto samostojnih razstav v domovini in na tujem ter sodeloval na kakšnih 900 skupinskih razstavah. Sodeloval je na razstavah naivne umetnosti v Bratislavi, Zagrebu, Muenchnu in Zuerichu.

Povpraševanje

Josip Generalić: “Zora nad mojo vasjo”

Josip Generalić: “Zora nad mojo vasjo”

Varovanje podatkov in zasebnosti