Renesansa

Antikvitete Lipovec

Renesansa

Antikvitete Lipovec

 

15. in 16. stoletje

Največji vpliv na ustvarjanje renesančne civilizacije, je nedvomno imela Italija, predvsem zahvaljujoč miru. Ostale evropske države so v tem času trpele zaradi vojn in notranjih kriz.

Poudariti je potrebno, da je v tem času prišlo do razcveta svobodne konkurence, kot tudi do prve bankirske organizacije v Evropi.

Občinstvo renesančne umetnosti tvorijo mestna boržuazija in plemstvo. Ker v naših krajih ne moremo govoriti o bogati boržuaziji, so meceni oz. naročniki renesančne umetnosti predvsem cerkvene ustanove in plemstvo.

V pohištvu v slogu renesanse, pomembno mesto zaseda cassone. To je navadno orehova skrinja v obliki rimskih sarkofogov.

Vidimo tipično ornamentiko: sadje, cvetlični vzorec, maske. Značilne so tudi mere; skrinje so dolge in ozke. Včasih imajo takšne skrinje tudi naslone za roke (cassapanka). Skrinja je bila pokrita s pokrivali ali blazinami in je predhodnica današnjega divana. Iz starih slik pa vidimo, da je služila kot postelja za služničad.

Renesančno pohištvo je pri nas zelo redko, pa vendar ne tako cenjeno, kot bi si na starost in redkost zaslužilo. Razlog podcenjenosti je masivnost in slaba funkcionalnost pohištva. Kljub temu pa se posamezni kosi čudovito vklopijo v moderen interier.